جمیت شهرستان : 351.000 نفر
جمعیت اتباع خارجی حدود 100.000 نفر
نرخ رشد جمعیت در دوره 90-85 80/3 کل با ترکیب 84/4 شهری و 19/درصد روستایی ساکن بودند اما در دوره 90 تا 95 نرخ رشد کل 75/3 با تریکب 44/3 درصد شهری وa 91/4 درصد روستایی
مساحت شهرستان : 750 کیلو متر مربع
تراکم جمعیت شهرستان در سال 75 حدود 237 نفر در هر متر مربع و در سال 95 تعداد 519 نفر در متر مربع بوده است .
نرخ مشارکت اشتفال شهرستان 5/38 ......... استان 8/37
نرخ اشتغال شهرستان 3/94 ........... استان 5/89
نرخ بیکاری شهرستان 7/5 ............. استان 10.5
توزیع شاغلان در گروههای عمده به ترتیب با 50 درصد حوزه صنعت ؛ 39درصد خدمات 6درصد کشاورزی و 5درصد سایر
15 هزار هکتار سطح زیر کشت زراعی و باغی ..... 8درصد در صد استان
1000 هکتار گلخانه و سالیانه حدود یک میلیارد انواع گلهای شاخه بریده حدود 95درصد تولید استان و رتبه اول استان و تعداد 851 واحد پرورش گل
1026 هکتار گلخانه سبزی و صیفی و در مجموع در تولید سبزی و صیفی و تولیدات باغی از جمله انار و پسته رتبه دوم استان
در حوزه دام و طیور و محصولات زراعی رتبه سوم استان
764 دامداری ------------ 62 واحد طیور ------ 36 واحد پرورش ماهی ---- 30 واحد زنبورداری
4 شهرک صنعتی مصوب و 3 ناحیه صنعتی غیر مصوب با حدود 3000 واحد تولیدی فعال با حدود 53 هزار نیروی کار
عباس آباد : 1638 واحد بهره برداری شده و حدود 31930 نفر اشتغال
خوارزمی : 120 واحد بهره برداری شده و حدود 2200 نفر اشتغال
پایتخت 540 واحد بهره برداری شده و حدود 8800 نفر اشتغال
تعداد 105 واحد معدنی
مراکز مهم و حساس شهرستان : - صنایع دفاعی پارچین - نیروگاه سیکل ترکیبی 3000 مگاواتی شهداء پاکدشت - تصفیه خانه هفتم تهران - سد ماملو
مراکز فرهنگی : - پردیس ابوریحان دانشگاه تهران - دانشگاه پیام نور مرکز پاکدشت - دانشکده سما آزاد - علمی کاربردی ها – حوزه های علمیه خواهران و برادران
پروژه های مهم در حال اجراء و نیمه کاره در شهرستان :
کمربندی پاکدشت به طول 32.4 کیلو متر به عرض 76 متر
بیمارستان جدید زعیم
طرح فاضلاب شهری
پروژه قطار شهری
پروژه ورزشگاه 5000 نفره
پست 400 کیلو ولت شهرک صنعتی عباس آباد
تکمیل تصفیه خانه شهرک صنعتی عباس آباد
روکش آسفالت بزرگراه امام رضا(ع) و روشنایی آن
شهرستان پاکدشت در جنوب شرقي تهران و در مسير محور بزرگراه امام رضا(ع) وسعتي معادل 750 کيلومتر مربع از مساحت استان تهران را به خود اختصاص داده است.
اين شهرستان که از دو بخش مرکزي و شريف آباد تشکيل شده، از شمال به کوههاي البرز و دماوند، از غرب به تهران و ري، از جنوب به بخش مرکزي شهرستان ورامين و شهر قرچک و از شرق به استان سمنان و شهرستان گرمسار محدود ميشود.
طبق اظهارات پژوهش گران بسياري از روستاهاي پاکدشت نامهايي باستاني دارند و به همين لحاظ اين شهرستان از نظر باستانشناسي داراي اهميت ويژهاي است. نتايج به دست آمده از کشفياتي که در سالهاي اخير صورت گرفته نشان ميدهد که پاکدشت علاوه بر اهميت از لحاظ سابقه سکونت بشر، يکي از مراکز مهم تمدن ايران بوده به طوري که اين دشت، تاريخي کهن را در دل خود جاي داده است.
الف- سیمای شهرستان
1. اقلیم و سرزمین
- وسعت: 750 كيلومتر مربع معادل 3 درصد مساحت استان
- موقعيت: از شمال به دماوند ، از شرق به گرمسار ، از غرب به شهرستان ري و از جنوب به ورامين، پيشوا،قرچك
- تقسيمات: 2 بخش، 3 شهر شامل: شريف آباد- پاكدشت- فرون آباد ، 6 دهستان، 50 آبادي داراي سكنه و ....... آبادي خالي از سكنه
- اقليم: گرم و فراخشک در شرق، سرد و خشک در نواحي مرتفع و گرم و خشک در ساير مناطق
شهرستان پاکدشت از نظر آب و هوا گرم و نيمهخشک بوده ولي قسمتهاي شمالي آن به دليل وجود ارتفاعات معتدل است. متوسط بارندگي در پاکدشت 180 ميليمتر در سال است و بادهاي موسمي معموليترين بادهاي منطقه هستند که در اوايل بهار و اواسط پاييز در آن ميوزند.
اگر شما به گل و گياه علاقهمند هستيد فرصت سفر به پاکدشت را هرگز از دست ندهيد. مردمان اين شهرستان با بهرهگيري از نعمتهاي خدادادي نظير آب رودخانه جاجرود، اقليم مناسب و خاک حاصلخيز پرورش گل و گياه را به عنوان يک شغل اصلي انتخاب کردهاند و امروزه نقش عمدهاي در بازارهاي گل و گياه داخل و حتي خارج از کشور دارند.
امروزه ميتوان چنين تعبير کرد که طراوت گلهاي زيبا با اکوسيستم پر رمز و راز کوير درهم آميخته و پاکدشت را به شهري تبديل کرده است که گلهاي زيبايش زينتبخش خاطرات شيرين بسياري از ما است.
پیشینه
پاکدشت کنوني شامل مجموعهاي از روستاها و شهر است که در دوران باستان دهکدههايي در دشت ري بودهاند.اين دشت، تاريخي کهن در دل خود دارد که بيانگر گذار اقوام مختلف و مهاجرت آنان از سرزمينهاي دور به اين ديار و يادآور جنگها و ستيزهاي مکرر و نيز پيدايش گروههاي اجتماعي از اقوام گوناگون و ظهور شخصيتهاي شهير تاريخ ميباشد.
پيشينه آباداني اين دشت که در حاشيههاي جنوبي و جنوب شرقي تهران واقع است را بايد در آغازين روزهايي که تاريخ شاهد عظمت و شکوه شهر باستاني ري بوده است، جستجو کرد.
اين منطقه به شدت تحت تأثير جريانات و اتفاقات تاريخي شهرهاي اطراف قرار داشته است. روند اين تأثير چنان است که براي درک آن لازم است نگاهي به تاريخ باستان شهرها و آباديهاي اطراف پاکدشت و سرزمينهاي آن حوزه، بويژه ري باستان داشته باشيم.
اين دشت از نظر سابقه سکونت بشر در منطقه، بسيار با اهميت ميباشد و نتايج بدست آمده از کشفياتي که در سالهاي اخير انجام گرفته، نشان ميدهد که در آستانه تاريخ مدون کشور ما خاستگاه تمدن بوده است. آثار پيش از تاريخ در بخشي از اين منطقه مورد بررسي قرار گرفتهاند که آثار بدست آمده از آنها قابل مقايسه با تمدن ري ميباشد. بررسيهاي مذکور، تمدن تپههاي فيلستان و محمود آباد در پاکدشت واقعند را به هزاره پنجم ق.ميلاد ميرسانند. مطالعات ابتدايي نيز نشان ميدهد در هزاره اول قبل از ميلاد حدود سالهاي 1250 و 1300 قبل از ميلاد تمدن معروف به سفال در اين منطقه از رشد و شکوفائي قابل توجهي برخوردار بوده است. در بقاياي ويرانهها تکههاي سفال به رنگهاي فيروزهاي، آبي، طلائي و بسياري رنگهاي ديگر با زبان بيزباني تاريخ را بازگو ميکنند و اين يادبود گذشتهاي است که هنر، تمدن و ذوق نسلهاي پيشين را در خود د ارد. بخوبي روشن است چنانچه بررسي اتلال باستاني اين منطقه بطور کامل انجام گيرد، تمدن اين منطقه را به پيش از دوران نوسنگي ميرساند.
طبق اظهارات پژوهشگران اسامي بسياري از روستاهاي پاکدشت نامهايي باستانيند از اينرو کاوش در تپهها و مناطق مختلف
احتمالاً به اکتشافاتي در اين زمينه منجر ميگردد. از جمله اين اسامي ميتوان به نام روستاي مامازند، يبر و... اشاره کرد که محققين اين اسامي را به دوران مهرپرستي ايرانيان نسبت ميدهند.
دشت ورامين محل تاخت و تاز درگيريهاي زمان مشروطه بوده است. شکي نيست از آنجاييکه بسياري از طرفداران قاجار در اين منطقه ميزيستهاند و از طرفي اين روستاها املاک شاهي بوده، تشکيلات موجود در آن، نيرويي بالقوه در حمايت از حکومت بوده است. از طرفداران مشروطه و مخالفان آن که به گونهاي مرتبط به مناطق و روستاهاي پاکدشت ميباشند، در اسناد تاريخي سخني به ميان نيامده است اما در کل اقوال محققين مبني بر مخالفت مردم اين ناحيه با مشروطه و يا حکومت جمهوري است.
پس از استقرار مشروطه بدليل اينکه بسياري از اهالي روستاهاي خالصه خود را رعيت شاهان قاجار ميدانستند، از طرفداران قاجاريان بودند و حتي پس از کودتاي سوم اسفند 1299 نيز بازماندگان خاندان قاجار بر قواي طرفداران خود در اين منطقه حساب ميکردند. سياست انتقال و اسکان عشاير و سران آنها به دشت ورامين که از قرنها قبل آغاز شده بود، در دوره رضاشاه نيز ادامه يافت (و حتي آيتا... مدرس نيز مدتي در اين منطقه در حالت تبعيد بود)، سياست مبارزه با مذهب او در اينجا نيز اجرا شد، رضاخان در اين منطقه همچون خيلي از نقاط ديگر کشور املاک و روستاهايي را ضبط کرد. روستاهايي که در سالهاي 1317-1320 تصرف کرد عبارتند از:
حصارکلک، ارمبويه، پلشت، يبر و داغلان، خاتونآباد، مامازند، جيتو، قوهه و... و در شهريور 1320 هنگام خروج از ايران در دفترخانه اصفهان آنها را به وليعهد خود واگذار نمود. بعضي از اين روستاها بعداز شهريور 1320 به مالکين آن واگذار شد که تعدادي از آنها طبق مصوبه مجلس در سالهاي 1329 و 1328 مجدداً به تصرف محمدرضا شاه درآمد. که روستاهاي مامازند، پلشت، قوهه، قلعهنو، ارمبويه (املاک عزيز خاني) را در سال 1323 به هنرستان دخترانه و پرورشگاه يتيمان شاهپور (متقين) واگذار کرد.
در سالهايي که بنگاه آمريکايي خاور نزديک (براساس اصل چهار ترومن) در منطقه فعال بود، روستاهاي مذکور را در اختيار داشت و کارهايي نيز در اين روستاها انجام ميگرفت بنگاه مذکور مجلهاي به نام زندگي ورامين يا زندگي روستايي منتشر ميکرد. ايجاد اولين مدرسه کشاورزي نيز براساس اصل چهار ترومن که به دانشسراي کشاورزي بدل گشت و هماکنون دانشگاه ابوريحان است صورت پذيرفت. اولين آموزشگاه تربيت دهدار زيرنظر آمريکاييان و نمايندگان آنها ايجاد شد که اين نمايندگان در مسائل بهداشتي، اصلاح بذر، واکسيناسيون، سمپاشي و اعزام دانشجو به خارج در منطقه فعاليت داشتند.
براساس اظهارات برخي محققين، دانشگاه ابوريحان در آن زمان فعالين سياسي غيرمذهبي را در خود جاي داده بود.
يکي از دلايل نفوذ خارجيان در منطقه را نيز ميتوان وجود صنايع مهماتسازي دانست که از دوره رضاشاه مورد توجه قرار گرفت.
نزديکي بيش از حد به تهران، ساختار اجتماعي- فرهنگي اين ناحيه را پس از انقلاب به شدت متحول نمود، بطوريکه شکل و بافت اصلي آن دستخوش تغييرات فاحش گرديد، تا اينکه سرانجام در سال 1376 طبق مصوبه هيأت وزيران پاکدشت رسماً به شهرستان تبديل شد
- صنایع دستی:
مهمترين صنايع دستي در سطح شهرستان عبارتند از :
قالي و گليم و جاجيم بافي -منبت چوب- مینای شیشه- زیورآلات سنتی -سفالگری سنتی- معرق چوب- تولیدات چرم- حصیربافی- تراش شیشه- سفالگری دستی قلمزنی -خراطی چوب- قلمزنی روی فلز –رودوزیهای- رودوزیهای الحاقی- زیورآلات الحاقی- کاشی مینایی –سراجی- نقاشی روی شیشه –نگارگری
جاذبه های گردشگری :
منطقه نمونه گردشگري توچال
این روستای زیبا دارای آّب و هوای خنک و مناسبی برای گردش های یک روزه و یا حتی ساعتی است . اقلیم این روستا کوهپایه ای بوده و دارای عشایر است . میوه های دانه ریز از جمله انار و انجیر از محصولات روستای توچال است . همچنین این منطقه گردشگری دارای شرایط مناسب برای صخره نوردی است .
روستای آلوئک قطب تولید سبزی استان تهران
روستای آلوئک از روستاهای نمونه و کارآفرین در زمینه تولید انواع سبزیجات میباشد که یکی از منابع مهم تامین بازار سبزی در استان تهران می باشد .
گردشگری گل و گیاه در روستاهای گلزار بالا و پایین
گردشگری گل و گیاه یکروزه به مقصد روستاهای گلزار بالا و پایین و بازدید به یاد ماندنی از باغات و گلخانه های زیبای این روستاها از دیگر جاذبه های روستایی شهرستان پاکدشت می باشد .
صنايع شهرستان پاكدشت
شهرستان پاكدشت داراي سه شهرك صنعتي عباس آباد ؛ پایتخت ( علی آباد) و خوارزمي ميباشد. شهرك خوارزمي با وسعت 340هكتار وشهرك عباس آباد با وسعت 1029 هكتار و گنجايش بيش از 2500 واحد كه در حال حاضر حدود40 درصد واحدهاي صنعتي در آن استقرار يافته اند و با تكميل واحدهاي شهرك براي 5000 نفر ايجاد شغل مي شود.
نیروگاه سيكل تركيبي شهدای پاکدشت
بزرگترین نیروگاه سیکل ترکیبی ایران با قدرت نامي 2868 مگاوات ساعت در مساحتی به وسعت 193هکتار و در نزدیکی شهر شریف آبادِ این شهرستان واقع شده است. این نیروگاه در دو فاز گاز و بخار طراحي ، نصب و راه اندازی شده است .
سد مخزني ماملو ، داراي حجمي بالغ بر 250 ميليون متر مكعب مي باشد . اين سد داراي طول تاج 807 متر بوده و ارتفاع آن از بستر رودخانه 86 متر مي باشد و در بهمن ماه سال 89 افتتاح گرديده و به بهره برداری رسيد .
|